Rozprávanie o joge s Jyoti

Rozprávanie o joge s Jyoti

Prvýkrát som si s Jurajom vyskúšala meditáciu v magický dátum 12.12.2012. Bola to veľmi príjemná skúsenosť. Rozhodla som sa teda zájsť aj na nejaké to cvičenie.

Vybrala som si hodiny ráno o 7:30 s úžasne znejúcim názvom “Odblokovací tréning na korekciu energie”. Prvým pozitívom je miesto cvičenia – Lotus joga. Podľa mňa je tam naozaj najkrajšie a hlavne teplo aj v zime. Druhým pozitívom je ranný čas. Teda, keď sa mi podarilo vstať Na ranné hodiny totiž nechodí toľko ľudí a môžete si bez ohrozenia spolucvičiacich vystrieť ruky a nohy na všetky strany. Kondičku som po vyše dvojmesačnej zdravotnej pauze nemala bohvieakú. Našťastie, toto cvičenie akoby bolo priamo šité na menej zdatných. Robia sa síce dynamické cviky (v tom zmysle, že nejde o statické ásany), ale všetky sa vykonávajú veľmi pomaly a dôkladne. Juraj neustále pri pozíciách v sede zdôrazňuje vystretú chrbticu. Nielen slovne, ale skutočne aj okolo cvičiacich chodí, upravuje im plecia, hlavy, krky. Rovnako stále pripomína správne dýchanie, úplný jogový dych. Cvičí sa skoro stále so zatvorenými očami a poväčšine v ľahu alebo v sede. Iba raz z asi 6 hodín, ktoré som navštívila, sme cvičili aj v stoji, a to pozdrav slnku. Medzi jednotlivými cvikmi sú krátke relaxácie v “zajačikovi”, šavásane a v iných pozíciách. Dlhej šavásany na záver sa nedočkáte (ale asi by vám nikto nebránil, ak by ste si chceli ešte 10 minút osamote poležať ).

Musím povedať, že zo začiatku ma takéto cvičenie trochu nudilo. Stále som si hovorila, že vlastne nič nerobíme. Teda nič extra namáhavé, len si tak kývame rukami, nohami sem a tam. Mala som nutkanie podávať nejaký výkon. Chýbali mi tiež klasické ásany, na ktoré som zvyknutá a s ktorými si jogu predovšetkým spájam. Niečo ma však ťahalo na ďalšie hodiny aj napriek rannému vstávaniu. Asi tá pohodička, ktorá tam vládne. A asi tiež uvedomenie si, že darmo budem hopsať cez vinyasy, keď sa ani nedokážem poriadne vystrieť v sede na pätách. No a v neposlednom rade to, že som sa po takomto cvičení cítila príjemne uvoľnená a vôbec nie vyšťavená.

Jediné, na čo som si stále nezvykla, je Jurajov zvláštny monotónny prejav, ktorý nasadí vždy počas hodiny. Intonáciou mi pripomína toho záhadného pána, ktorý v potravinách v Tescu na Kamennom námestí hlási: “Vážení zákazníci, kúpte si banány po 99 centov za kilogram.” Neviem sa tej predstavy zbaviť Aspoň si lepšie zapamätám Jurajove rady “jemný pohyb lieči” a “viac budem cvičiť doma, toto je iba ukážka”.

Tých, ktorí sa ráno ponáhľajú do práce, tiež upozorňujem, že hodina sa zvyčajne začína o pár minút neskôr a končí sa až okolo 8:40.

V rozvrhu na ďalšie mesiace je táto ranná hodina nazvaná Terapeutická joga. Okrem toho vedie Juraj v Lotuse ďalšie hodiny (joga pre zdravú chrbticu, joga pre seniorov). S Jurajom si môžete zacvičiť aj v Ayur Ganesh (je potrebné nahlásiť sa dopredu a cena je tam dosť premrštená). Tieto cvičenia som síce nevyskúšala, ale nepredpokladám, že by Juraj zásadne menil štýl z hodiny na hodinu. Pôjde teda zrejme o podobnú, síce dynamickú, ale veľmi pomalú jogu s dôrazom na správne dýchanie a držanie chrbta.

Autor Jyoti


Kto je online

Práve tu je 2 návštevníci a žiadni členovia on-line

V joge sa zlepšujeme milimeter po milimetri, sekundu po sekunde, dych po dychu - pomaly, ale bezpečne.

PaedDr. Juraj GAJDOŠ, PhD.